1. Antecedents
El FC Barcelona, l’any 2017 va iniciar un procés de licitació per la reforma del nou Spotify Camp Nou el qual va quedar cancel·lat en data desembre de 2020a través d’una comunicació oficial mitjançant el Portal de Proveïdors del FC Barcelona a totes les empreses participants en aquell moment
L’actual Junta Directiva va realitzar una auditoria i revisió del projecte d’Espai Barça. D’aquesta revisió va sorgir la necessitat de realitzar canvis a l’estadi que incloguessin, entre d’altres: no modificar l’estructura de la primera i segona graderies , enderrocar l’actual i realitzar una tercera graderia nova, ampliar el nombre de seients i espais per a socis, doble anell VIP entre la segona i la tercera graderia, cobrir la totalitat de l’estadi amb una estructura més adient i col·locar-hi panells fotovoltaics, modificar el projecte anterior que comportava que un elevat número d’abonats de 1ª graderia puges a 2ª graderia y el de 2ª a 3ª, incloure la sostenibilitat en l’ADN de l’Estadi i totes les àrees noves i ajustar el calendari d’execució de les obres a un període més curt.
2. Participació de tercers en el procés de licitació
Cap tercer, i en concret ni Goldman Sachs ni JP Morgan – agents encarregats de trobar el finançament necessari pel projecte- no ha tingut participació directa en el procés de licitació.
Òbviament, durant aquesta fase, es va informar a Goldman Sachs sobre el desenvolupament del procés i la idoneïtat, des del punt de vista financer, de totes les empreses participants. Totes elles van haver de ser analitzades per empreses de ràting les quals van donar les puntuacions sobre la seva solidesa financera al propi Goldman Sachs. En aquest sentit, Goldman Sachs va traslladar al FC Barcelona que totes les empreses participants al procés de licitació eren aptes segons les valoracions obtingudes. Per altra banda, un cop es va tenir la proposta d’adjudicatària, en la fase prèvia de presentació de l’empresa a Junta Directiva, també es va informar i sol·licitar la opinió al Project Monitor (JLL) (empresa designada per Goldman Sachs) sobre la empresa que, d’acord amb el procés de licitació, havia obtingut la millor puntuació.
3. Responsables del procés de licitació
El departament de Compres del FC Barcelona, ha estat el responsable de liderar tot el procés de licitació, i ha estat l’únic interlocutor amb les empreses participants. La interlocució que ha realitzat l’equip del departament de Compres ha estat sempre a través del Portal de Proveïdors per tal de garantir la màxima traçabilitat i documentar qualsevol interlocució amb cadascuna de les empreses participants.
Durant el procés de licitació el departament de Compres ha comptat amb el suport de l’Àrea d’Espai Barça per tots els aspectes tècnics derivats durant el procés.
4. Procés de licitació
4.1 Empreses convidades
El FC Barcelona va convidar a participar al procés de licitació, les empreses convidades a l’anterior procés de licitació de l’any 2017 i per altra banda es va convidar també a dues empreses internacionals
4.2 Pre-qualificació de les empreses
Ha estat en la fase de pre-qualificació de les empreses participants on s’ha valorat les capacitats tècniques i econòmiques de les empreses per considerar-les aptes a participar al procés de licitació. En concret ha estat en aquesta fase on s’ha valorat la següent documentació:
- Informació general de l’empresa
- Capacitació tècnica (llistat projectes similars, organigrama empresa, instal·lacions, equips i mitjans auxiliars propis, llistat de col·laboradors, segells de qualitat i certificacions).
- Capacitació econòmica (xifra del negoci els últims 5 anys, beneficis, fons de maniobra, nivell endeutament, auditories financeres, entre altres)
- Qüestionari de Compliance (informació grup empresarial, relació amb administracions públiques, subcontractacions, afectacions per sancions i/o investigacions).
En aquest sentit, totes les empreses participants inclòs l’empresa adjudicatària, van superar la fase de pre-qualificació.
4.3 Empreses participants
Finalment les empreses que van participar en el procés de licitació van ser quatre, tres d’elles agrupades amb la figura d’Unió Temporals d’empreses (UTES). D’acord amb els acords de confidencialitat amb les empreses participants, el FC Barcelona no publica els noms de les mateixes ni tampoc la documentació i informació compartida durant el procés.
4.4 Data inici del procés
El procés de licitació es va iniciar amb l’enviament del nou plec de condicions -donat que el que es va utilitzar en la licitació de l’any 2017 va quedar obsolet- a totes les empreses participants en data 1 de setembre de 2022, el qual va tenir en compte el nou projecte i el nou abast econòmic i s’adequava a les modificacions del projecte aprovades per Assemblea General el mes d’octubre de 2021.
4.5 Plec de condicions de Licitació
El Plec de Condicions és el document que conté les especificacions tècniques, legals, administratives i econòmiques que han de complir les empreses participants al procés de licitació. L'objectiu d'un Plec de condicions és garantir la transparència, la igualtat d'oportunitats i la competència en el procés de contractació, establint les regles clares i precises que han de complir totes les empreses participants. Tots els plecs de condicions que s’utilitzen en les licitacions endegades pel FC Barcelona són elaborats per pels tècnics i professionals adients del Club i no requereixen d’aprovació per part de la Junta Directiva.
En aquest cas, el Plec de Condicions va ser redactat per part del departament de Compres del FC Barcelona, amb el suport tècnic de l’equip d’Espai Barça, així com de l’Àrea Legal.
El Plec de Condicions enviat en data 1 de setembre de 2022 no ha estat modificat en posterioritat al seu enviament en cap cas, al ser el document que s’ha seguit per part de les empreses participants per tal d’elaborar les propostes d’oferta.
S’ha de tenir en compte que el Plec de Condicions estableix l’objecte de la licitació, els requisits, termes i condicions que els licitadors han de complir per poder presentar les seves ofertes i participar en la licitació. Concretament es detalla:
- Documentació de referència del projecte,
- Informació mínima necessària a entregar per part de les empreses participants,
- Criteris de valoració,
- Fites contractuals a complir,
- Plantilla d’oferta econòmica
- Condicions necessàries per poder optar a ser adjudicatària de la licitació.
- Model de Contracte (on, entre d’altres annexos, s’inclou un annex de Compliment Normatiu)
Dins la Documentació de Referència del Projecte hi havia el Projecte Bàsic Avançat (en endavant, PBA).
El PBA descriu la totalitat del Projecte de manera gràfica i escrita: Conté les Memòries, els Plecs i Especificacions, els Plànols i els Amidaments El PBA, per tant, és un conjunt de documents que inclouen la informació suficient per que les empreses participants puguin redactar la seva proposta d’oferta tècnica i econòmica.
En relació a la Sostenibilitat, l’estratègia en aquest projecte ha estat definida pel FC Barcelona, en concret s’ha establert l’obligatorietat d’assolir la Certificació Very Good BREEAM (estàndard Europeu) i certificació Gold LEED (estàndard Americà). És a dir, en aquesta matèria no hi ha possibilitat de discrepàncies entre les Contractistes ja que totes han de complir amb les certificacions requerides per part del Club.
4.6 Presentació ofertes tècniques i econòmiques
Les empreses participants van presentar, a través del Portal de Proveïdors, per una banda les ofertes tècniques, i per altra banda les ofertes econòmiques.
D’acord amb el Plec de Condicions, i en relació les Ofertes Tècniques, s’ha de tenir en compte que, com que totes les empreses participants han superat una fase de pre-qualificació, totes elles són posseïdores d’una acreditació tècnica suficient per poder afrontar el Projecte. Aquest fet permet que la valoració tècnica del procés de licitació es faci en el marc explícit de l’objecte del concurs i no en un context genèric. En concret, la vessant tècnica ha estat centrada en dos aspectes, d’una banda la capacitat tècnica per la redacció del Projecte d’Execució a partir del Projecte Bàsic Avançat (PBA), i de l’altre, el compromís d’assolir els terminis d’obra especificats pel Club i la garantia de poder-los aconseguir.
D’altra banda les Ofertes econòmiques havien d’estar ajustades a un Preu Màxim Garantit (PMG) amb un Termini d’Entrega i unes Fites temporals pre-establertes. En aquest sentit, dins el PMG s’inclou tot el necessari per executar l’obra, incloent les previsions de Contingències i d’Inflació. Cada partida del PMG ha d’anar escandallada amb Material, Mà d’Obra, Medis Auxiliars, Costos Directes, Costos Indirectes, Despeses Generals, Benefici Industrial, Seguretat i Salut, Control de Qualitat, etc. de manera que el FC Barcelona pugui intervenir en cadascun d’aquests aspectes a través del mecanisme d’Open Books.
En relació a la justificació i/o adequació dels preus indicats a les diferents ofertes econòmiques, el FC Barcelona amb personal intern va realitzar una revisió de les partides indicades a la oferta econòmica per tal que les mateixes estiguessin alineades amb allò establert a la corresponent Oferta Tècnica.
4.7 Fase d’adjudicació
Un cop finalitzada la fase de recepció d’ofertes, es va iniciar la fase de valoració de les ofertes tècniques i econòmiques.
En relació a la valoració de les ofertes tècniques, aquesta es va realitzar per diferents equips de treball, els quals estaven formats per diferents professionals del FC Barcelona de les àrees d’Espai Barça i Compres. A més a més, les mateixes van ser compartides amb la Direcció Facultativa i el Project Manager, previ a que el responsable d’Espai Barça emetés informe de conclusions de les valoracions tècniques. Aquest informe de conclusions reflecteix l’argumentari de la valoració de les mateixes així com la puntuació final de les ofertes tècniques de cadascuna de les empreses participants.
Posteriorment, es va procedir la valoració econòmica i, per tal de garantir que els preus indicats estaven d’acord amb el descrit a les ofertes tècniques analitzades, es va realitzar una revisió de les partides per confirmar que les mateixes es trobessin alineades. Un cop revisades, es va procedir a aplicar la fórmula matemàtica que es descriu al Plec de Condicions per treure’n les puntuacions finals.
En aquest cas, l’empresa adjudicatària proposada per part del responsable d’Espai Barça i Departament de Compres del FC Barcelona a la Junta Directiva va ser LIMAK. Aquesta empresa va ser la que va rebre la puntuació més elevada en la valoració tècnica de les ofertes; havia acceptat les condicions del model de contracte proposat pel FC Barcelona, incloent les garanties econòmiques requerides; complia amb el calendari i l’oferta econòmica estava dins el marge del Preu Màxim Garantit a finançar per part del Club. En aquest sentit, la proposta de LIMAK garanteix els terminis estipulats ja que ha adoptat la tècnica de la Construcció Mixta Evolutiva, CME, la qual contempla el desacoblament de tasques i l’escurçament del camí crític, basant-se en adoptar un màxim nivell d’industrialització i seriació de la construcció i en una diversificació dels industrials intervinents en obra, al marge d’una deslocalització de la mà d’obra, la qual cosa permet assegurar terminis, qualitats i costos.
D’acord amb els protocols vigents al FC Barcelona, el Departament de Compres conjuntament amb l’àrea responsable elabora informe de proposta d’adjudicació sorgida del procés del licitació aquí explicat. Aquesta proposta es presenta per a validació i autorització de les persones pertinents, d’acord amb el protocol d’autoritzacions. En aquest cas, al ser una contractació que el seu import era superior a 1M d’euros és la Junta Directiva qui té assignada la responsabilitat d’adoptar la decisió final. És a dir, té la capacitat i discrecionalitat per adoptar la decisió que consideri més oportuna. En aquest cas concret, la Junta Directiva, en la seva reunió de data 9 de gener de 2023,. va acordar adjudicar a l’empresa LIMAK la construcció del nou Spotify Camp Nou.